OVO MUŠKO IME JE NAJPOPULARNIJE U SRBIJI, CRNOJ GORI I HRVATSKOJ, U SLOVENIJI JE U TOP 10: Ima versku simboliku
Narodna nošnja, Foto: Dragana Udovičić

LEPO ZNAČENJE

OVO MUŠKO IME JE NAJPOPULARNIJE U SRBIJI, CRNOJ GORI I HRVATSKOJ, U SLOVENIJI JE U TOP 10: Ima versku simboliku

Među najpopularnijim imenima u našoj zemlji za devojčice su Sofija, Sara, Petra, Dunja, Milica i Lena

Objavljeno:

Iako su danas popularna neobična i kratka imena koja roditelji po rođenju daju deci, jedno staro ime - sa velikom simbolikom, istorijski i verski obojeno - našlo se na prvom mestu najpopularnijih imena čak u tri zemlje na Balkanu - uključujući i našu.

Luka je najčešće muško ime koje daju roditelji u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a nalazi se i među prvih prvih 10 po popularnosti u Sloveniji. Takođe, čini se da roditelji dečaka u Srbiji, prema ranijim podacima, najčešće biraju imena srpskih kraljeva, vladara ili apostola, pa su među najpopularnijim muškim imenima Luka, Pavle, Petar, Jovan, Nikola, Stefan i Lazar.

Takođe, među najpopularnijim imenima u našoj zemlji za devojčice su Sofija, Sara, Petra, Dunja, Milica i Lena.

Dragan i Milica su imena koja su se najčešće davala deci u Srbiji u poslednjih pola veka, da bi od 1991.do 2011. godine Nikola i Milica stekli status kultnih imena, objavljeno je u publikaciji Republičkog zavoda za statistiku "Najčešća imena i prezimena".

Pored Luke popularni su Petar i Filip

Luka je trenutno napopularnije muško ime u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Među deset omiljenih imena u ove tri zemlje nalaze se još Petar i Filip, kad su u pitanju dečaci, a Sara i Petra kad je reč o devojčicama, piše Politika.

Gordana Bjelobrk, šef odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku, kaže da je ovo još jedna potvrda teze da su narodi bivše Jugoslavije bliskiji nego što to na prvi pogled izgleda.

"Veliki broj dece u zemljama bivše Jugoslavije nosi ime Luka da bi to moglo da predstavlja statističku slučajnost. Mi pripadamo jedinstvenom kultrnom krugu i zbog toga veliki broj dece nosi ista ili slična imena. Gotovo u svim zemljama vlada moda da se devojčicama daju kratka imena, koja po formi podsećaju na nadimke, a dečacima tradicionalna imena", ističe sagovornica "Politike".

Kada je reč o odabiru imena za svoje mališane, roditelji u Beogradu i Zagrebu često daju svojoj deci imena hrišćanskih apostola Mateje i Marka.

Zanimljivo je da se na listi najpopularnijih muških imena u Hrvatskoj nalaze hrišćanska, David, Jakov, Petar i Ivan.

Beba
Bebafoto: Profimedia

Crna Gora

Najpopularnijih muška imena za decu u Crnoj Gori prošle godine su bila Luka, Lazar, Vuk, Vasilije i Petar.

Prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva u Crnoj Gori iz 2012. godine, najzastupljenija ženska imena su bila Jelena i Milica, a muška Nikola i Marko.

Bosna i Hercegovina

Na osnovu ranijih statističkih podataka, imena koja su najčešće davana dečacima rođenim u Bosni i Hercegovini su Amar i Luka, u Federaciji BiH po zastupljenosti slede Tarik i Vedad, dok su u Republici Srpskoj najčešća muška imena Stefan i Nikola.

U Federaciji BiH najčešća imena za devojčice su Amina, Lamija i Ajna, dok su u RS imena Marija, Milica i Ana.

Od ženskih imena najpopularnije ime u Srbiji je SofijaFoto:Mitar gavric / Profimedia

Makedonija

Muška imena Aleksandar, Zoran i Nikola su najpopularnija u Makedoniji, a kada je reč o odabiru ženskih imena roditelji najčešće svoju decu naivaju Marija, Biljana i Elena.

Slovenija

Zvanična lista najpopularnijih imena u Sloveniji, sastavljena prošle godine, govori da su imena Marija, Ana, Mojca, Maja, Irena i Nina najzastupljenija u ovoj zemlji. Za dečake su Franc, Janez, Marko, Andrej, Ivan i Luka.

Beograđani daju deci po dva imena

Prema popisu iz 2011. godine, malim Beograđanima se najčešće daju imena: Nikola, Luka, Stefan, Marko, Lazar, Aleksa, Miloš, Dušan, Goran i Vladimir.

Zanimljivo je da u oko 4.500 Beograđana nosi dva imena.

U matične knjige prestonice su, između ostalih, upisani i Marko David, Dušan Miloš, Viktor Strahinja, Luka Konstantin, Nikola Jupiter, Stefan Lazar, Maksim Vid ali i Devojčice Zara Nikolina, Helena MArija, Anđelika Katarina, Vasilisa Nastasija, Anđela Zoe i Vidra Luna.

Bonus video:

02:00

ĆERKA DANIJELA ALIBABIĆA DOBILA DVA NEVEROTNO NEOBIČNA IMENA! Supruzi zbog rođenja drugog deteta priredio SPECIJALNO iznenađenje

(Espreso / Blic Žena / Viktor Veličković / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.